Nieuwbouw Jan Tinbergen college

Bouwen met oog voor duurzaamheid

De Berghege Heerkens bouwgroep heeft de nieuwbouw voor het Jan Tinbergen College te Roosendaal afgerond. Het gebouw is een ontwerp van architecten-en-en uit Eindhoven is een ‘broertje’ van het bestaande JTC gebouw. Een mooi, duurzaam gebouw dat lijkt op het hoofdgebouw. Met muren in rood metselwerk, verdiepingen en het dak van dezelfde hoogte, ramen in dezelfde vorm en een architectuur die zich kenmerkt door horizontale lijnen, verticale raampartijen en schuine lijnen in de twee verdiepingen hoge diamantvormige glasgevel.

Het nieuwe gebouw voor JTC is ontworpen met oog voor duurzaamheid. Er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en binnen is alle verlichting LED-verlichting. Dit leidt tot veel lager energieverbruik en veel minder onnodige warmteproductie. Bovendien zijn in alle ruimten de lampen aangesloten op aanwezigheidsmelders, zodat de lichten uitgaan als er niemand aanwezig is. Uiteraard wordt de school direct bij bouw uitgerust met zonnecellen.

Uitgelicht

Nieuwbouw JTC
Roosendaal
Architecten-en-en
Jan Tinbergen College

Jan Tinbergen College in beeld

Life-cycle-principe
Er wordt naar materiaal gekeken volgens het ‘life-cycle-principe’: niet alleen wat er nu zuinig en nuttig kan, maar ook al nadenken over de toekomst. Hoe kan het gebouw in de toekomst nog op andere manieren worden ingezet? Hoe kunnen toekomstige verbouwingen mogelijk worden gemaakt en als het ooit wordt afgebroken, hoe kan het materiaal dan zo goed mogelijk gescheiden en hergebruikt worden?

CO2 gestuurde klimaatbeheersing
De klimaatbeheersing is CO2 gestuurd zodat de luchtverversing laag is in ruimten waar geen mensen verblijven, maar direct wordt opgestart zodra mensen de lokalen of andere ruimten binnenkomen. Ook de temperatuur wordt door deze installatie geregeld. Het hele gebouw heeft luchtverwarming – een comfortabele en zuinige manier van verwarmen waardoor de school bovendien geen ruimte kwijt is aan radiatoren. Lagetemperatuur vloerverwarming maakt het mogelijk ruimten afzonderlijk op detailniveau te verwarmen. Er is automatische zonwering die ervoor zorgt dat op heel zonnige dagen de rechtstreekse lichtinval in lokalen en andere ruimten beperkt blijft zodat daar de temperatuur niet te ver kan oplopen.

Meer informatie?

Opdrachtgevers