Maria Montessorigebouw Radboud Universiteit Nijmegen

Nieuwbouw Maria Montessorigebouw

De nieuwbouw van de Faculteit Sociale Wetenschappen bestaat uit twee bouwdelen die via een grand café met elkaar verbonden zijn. Het ene bouwdeel is vier verdiepingen hoog en het andere deel vijf verdiepingen. Naast een centrale laboratoriumvoorziening voor onderzoek krijgt de nieuwbouw collegezalen van verschillende grootte, stiltewerkplekken, practicumruimten, groepswerkplekken en horecavoorzieningen.

Bijzonderheden

Het Maria Montessorigebouw wordt het meest duurzame pand van de campus. Het is vrijwel energieneutraal. De energie voor de installaties in het gebouw is duurzaam. Op het dak wekken zonnepanelen eigen energie op en via de aansluiting op het hybride-energienet komt duurzame energie uit de warmte-koudeopslag naar het faculteitsgebouw. De liften winnen tijdens het dalen en remmen energie; dat is een besparing van 20 procent. Ook de verwarming en de koeling zijn goed afgestemd op de hoeveelheid (zonwerend) glas en de oriëntatie van de ramen. De compacte vorm van het gebouw en de isolerende ‘schil’ dragen bij aan een laag energieverbruik.

Uitgelicht

Faculteit sociale wetenschappen
Nijmegen
Inbo architecten
Radboud Universiteit
25.000 m²

Nieuwbouw Maria Montessorigebouw in beeld

De Berghege Heerkens bouwgroep (bouwkundige deel) en Croonwolter&dros (installatietechnische deel) werken samen voor de Radboud Universiteit om de nieuwbouw van de faculteit der Sociale Wetenschappen te realiseren. In het nieuwe gebouw met de naam ‘Maria Montessorigebouw’ komen alle sociale wetenschappen onder één dak. Tijdens het studiejaar 2020-2021 moet het in gebruik genomen kunnen worden.

Selectiecriteria

De selectie vond plaats op basis van de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Aspecten als planning en risicoanalyse, overlastbeperking, en projectorganisatie zijn daarbij meegewogen. Onze bouwcombinatie als beste uit de selectieprocedure van de Europese aanbesteding.

BREEAM Excellent

De nieuwbouw voor sociale wetenschappen wordt het meest duurzame gebouw van de campus. Gecertificeerd volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM-NL, een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen (in februari is het duurzaamheidscertificaat ‘Excellent’ uitgereikt). Het ontwerp is van Inbo architecten uit Amsterdam.

Voorlopig ontwerp nieuwbouw Sociale wetenschappen

Tom van de Beek, directeur Universitair Vastgoed Bedrijf
“Wij streven ernaar om het gebouw energieneutraal te realiseren. Voor het eerst binnen de Radboud Universiteit wordt het gekoppeld aan het ‘BREEAM excellent label”

Meer informatie?

Opdrachtgevers