Primeur training virtueel veilig werken op hoogte

Een primeur voor de Berghege Heerkens bouwgroep. Tijdens de jaarlijkse veiligheidsdagen van het bouwbedrijf werd via Bouwend Nederland voor het eerst de VR-Training Veilig werken op hoogte gegeven.

Elk jaar organiseert de Berghege Heerkens bouwgroep drie veiligheidsdagen. Dit jaar, woensdag 27 oktober tot en met vrijdag 29 oktober, lag de focus op onder meer hijslasten en werken met de torenkraan. De spiksplinternieuwe Virtual Reality toolbox van Bouwend Nederland ‘Werken op hoogte’ paste prima bij die onderwerpen. In shifts van zes personen doken de medewerkers van de drie Tilburgse ondernemingen van de groep (Heerkens van Bavel Bouw, Alphons Coolen Bouw en Hecoma Materieeldienst) de virtuele wereld van werken op hoogte in. Het is een geanimeerde wereld, maar omdat hij is gemaakt aan de hand van foto’s en films van situaties die daadwerkelijk op de bouwplaats voorkomen, ook een zeer herkenbare wereld.

Spel zonder valgevaar
De toolbox is een soort spel. Terwijl de deelnemers hun weg over de bouwplaats zoeken, komen ze allerlei situaties tegen waarvan ze moeten aangeven of ze veilig, enigszins onveilig of erg onveilig zijn. Ook moeten er vragen worden beantwoord. Wat moet je doen in deze situatie: melden bij de uitvoerder, anderen inschakelen of zelf voor een oplossing zorgen? Geen makkie want van de 49 situaties en vragen hadden de meeste deelnemers het 39 keer bij het rechte eind. Dat geeft aan dat er best veel situaties op de bouwplaats zijn waar je alert op moet zijn.

Kijken door een andere bril
Hoewel de VR-omgeving voor de meesten wat onwennig was in het begin, reageerden ze positief op de training: “Dit is een prima manier om stil te staan bij dingen die je dagelijks doet en tegenkomt en die je heel gewoon vindt. Doordat je er op een andere manier kijkt, word je je weer bewust van het gevaar van sommige situaties en dat is goed”, klonk het positief. Tips waren er ook, bijvoorbeeld om bepaalde situaties toe te voegen die nu ontbraken zoals het werken met machines. Een andere mogelijke aanpassing kan zijn om het spel op te knippen in meerdere korte delen. Nu zijn de deelnemers al gauw een half uur bezig en dat is best lang. Zeker omdat er na afloop veel werd nagepraat over bepaalde situaties en vragen.

Terug naar overzicht