Omnia, de groene trots van de Wageningen Universiteit

In opdracht van de Wageningen University en Research (WUR) heeft Berghege het ontmoetingscentrum Omnia (voorheen bekend als Dialogue centre) gebouwd. Een bijzonder gebouw op de campus waar studenten en onderzoekers op een toegankelijke manier de dialoog met elkaar en met de samenleving kunnen voeren. Projectleider Pieter Bongers: “In dit multifunctionele centrum komen exclusiviteit en biodiversiteit heel mooi samen.”

Duurzame biodiversiteit 

Het sedumdak zorgt verder voor isolatie tegen zowel kou als hitte. Dat komt voor een deel door het vochtregulerende vermogen van groen, wat zorgt dat het dak vocht vast houdt. Al dat groen is aantrekkelijk voor veel soorten insecten en natuurlijk ook mooi om naar te kijken voor andere campusbezoekers. Want een flink deel van het dak loopt schuin af en is dus vanaf de grond goed zichtbaar.

Exclusief karakter

Het gebouw heeft de naam Omnia gekregen, wat ‘alles’ betekent. Heel toepasselijk, want hier komen alle vormen van ontmoeten samen. Er zijn verschillende vergaderruimtes en een Faculty Club met een zeer exclusief restaurant. Het ontwerp dat van architectenbureau Broekbakema is heel transparant en verdeelt de functies over verschillende levels.

“Die niveauverschillen en de open structuur zijn bouwtechnisch best een uitdaging. Het was de kunst om dit zo te bouwen dat het er heel natuurlijk én luxe uitziet”, aldus Bongers. Het luxueuze gevoel komt ook terug in keuze voor hoogwaardig materiaal zoals natuursteen en eiken. “Die eikenhouten kozijnen en vliesgevels worden door de vakmensen van onze eigen timmerwerkplaats speciaal voor dit project op maat gemaakt.”

Het gebouw is begin april opgeleverd. Alle installaties zijn gerealiseerd door Croonwolter&dros. De officiële opening van Omnia staat gepland voor 1 mei. 2022

Terug naar overzicht